Šetnja sa psom, na obostranu korist

šetanje pasa

Većina stvari i aktivnosti u našem životu prije ili kasnije pretvori se u rutinsko ponavljanje istih postupaka, iz dana u dan, bez pretjeranog razmišljanja i posvećenosti detaljima. Mogli bismo nabrajati unedogled na što se sve to odnosi, no kako je ova stranica posvećena kućnim ljubimcima, napose psima, usredotočit ćemo se na jednu toliko bitnu, a često vrlo rutinsku radnju – šetnju s psom.

Možda si primijetio kako izlazak iz kuće ili stana u šetnju sa psom više nije tako zabavan kao nekad? Ako nisi, sjajno – jer zabava i druženje glavni su sastojci za kvalitetnu i učinkovitu šetnju za oba sudionika – za tebe i tvog psa. Svaka šetnja produbljuje tvoju povezanost sa članom obitelji koji, doduše, ne može govoriti i na taj način ti reći što želi i što mu odgovara ili ne odgovara, ali zato posjeduje čitav niz drugih oblika komunikacije i interakcije sa svojim ljudskim prijateljem.

Poput svakodnevnog hranjenja ili opuštanja uz češkanje pred televizorom i šetnja je nešto što je psu nasušno potrebno. Štoviše, šetnju nikako ne treba promatrati tek kao usputnu aktivnost ili obavezu, kako bi pas obavio svoje fiziološke potrebe vani, a ne na tepihu u dnevnoj sobi. Šetnja je zajednički obilazak teritorija, produbljuje međusobno povjerenje, psu daje dodatnu dozu sigurnosti i svrhe. A to su tek djelići velike slike koju nazivamo “idem van s psom”.

Na primjer, izlazak iz kuće ili stana danas je često luksuz koji si sve teže možemo priuštiti. Svaki je takav izlazak, stoga, itekako važan i za ljude. Pruža im, barem na pola sata ili sat, odmor od svakodnevne jurnjave i stresa, odmiče ih od nezaobilaznih ekrana mobilnih telefona, televizora, računala. Tu je i toliko važna, a opet tako često zanemarivana fizička aktivnost, potrebna tebi i tvom psu. Protegni se, prošetaj, udahni zrak otvorenog prostora, osjeti sunce i vjetar. Možda tijekom šetnje naiđeš i na zanimljive ljude i njihove pse. Možda čak s njima razmijeniš i poneku riječ, šalu ili iskustvo. Uživo, a ne preko društvenih mreža i kojekakvih messengera.

Naravno, bit će dana kada će šetnja biti tek izlazak pred zgradu i obavljanje nužnih potreba, jer život se svodi na preživljavanje, posebice na ovim našim, stresom natopljenim, prostorima. No, kada god ti to prilike dopuštaju, a glede toga moraš biti jako iskren, uzmi nekoliko minuta više, produži šetnju nekoliko stotina metara dalje. Spremi mobitel u džep i pridruži se svome psu u njegovoj neumornoj radoznalosti. Pogledaj svijet oko sebe, udahni i opusti se. Zapravo, sljedeći put dopusti svom psu da te odvede u šetnju, na svoj način i tada budi poput njega ili nje – neka svaka šetnja bude nova avantura. Ma koliko malena bila, ispunit će ti dan nečime što nije svakodnevna jurnjava i borba s obavezama.

Na kraju, svaku šetnju i druženje ljudi često zaključe kavom ili kolačima, dok za pse ipak preporučamo nešto prikladnije njihovim potrebama – torte za pse ili ručno rađene kekse.

Imaš priču koju bi želio podijeliti s nama? Javi nam se!

nakit s otiskom šape

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.